Fokken met hart en ziel

A Box of Chocolates
Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get...
Dit is een mooie tekst uit de heel speciale film "ForRest Gump".
Tijdens heel veel momenten in mijn leven denk ik terug aan deze woorden, want hoe je het wendt of keert... je moet altijd maar afwachten wat er allemaal uit die "(levens)doos" komt en dat zijn lang niet altijd zoete chocolaatjes...

Piece of cake
Als ik mensen zeg dat we een nest kleine Siberians gaan fokken merk ik altijd weer dat mensen denken: Oh... piece of cake... Je hebt een teef, je zoekt vervogens een reu en huppakee klaar! Je wacht 9 weken, dan is er de bevalling, ook huppakee, je fokt ze op en verkoopt ze met een vette winst en klaar is kees!
Niets van dat alles is waar! Je moet het altijd maar weer afwachten, "you never know what you're gonna get."

Nest
Wij hadden vorig jaar weer een nest pups en we kunnen over van alles meepraten wat niet waar is.
Ja, het is waar; wij hebben een teef met een lief karakter, met goede werkeigenschappen en met een (ZG) zeer goed uiterlijk volgens de keurmeester.
Kassa... daar begint het al... want je moet zelf ook je teefje uitbrengen op clubmatches en/of tentoon- stellingen... inschrijfgeld!
De ogen zijn goed; ze zijn vrij van erfelijke oogziektes, de heupen zijn ook goed, dus volgens de regels "mag" ze en mogen wij ook.
Inmiddels ben je dan al ruim 250 euro aan kosten kwijt voor de nodige onderzoekjes en papieren, want niemand doet iets voor niets.

De goede reu
En dan wat er (meestal) aan vooraf gaat om de goede reu te vinden, die bij jouw teef past...
Denk bijvoorbeeld eens aan een aantal jaren kijken bij clubmatches naar mooie hondenmannen, bellen, praten, stambomen bekijken en naast elkaar neerleggen, bij de reu in de kennel komen kijken en dan praat ik nog niet eens over de afstanden die mensen soms afleggen voor een mooie dekreu.
Inmiddels ben je dan al met al het heen en weer reizen een paar honderd euro kwijt en ga je ruim 700 euro dekgeld betalen!
Als de dekking is geslaagd spring je een gat in de lucht. De eerste weken van de dracht gaan meestal geruisloos voorbij, maar zo tegen het einde, vanaf een week of zes, begint de teef explosief te groeien. Het beste voer is niet aan te slepen en ook nu weer... dat kost extra geld! Je wilt het beste voor je teefje en voor de kleintjes in de groei.

Zenuwen
Na negen weken, de teef kogelrond (bij ons dan), begint de bevalling. De zenuwen spelen hoog op... als het allemaal maar goed gaat en er geen complicaties komen...
Als je geluk hebt, gaat de bevalling goed en voorspoedig, zo niet dan moet je naar de dierenarts met alle ellende van dien. Je zult niet de eerste zijn die midden van de nacht met de hond voor een keizerssnede naar de dierenarts moet. Ook dat kost extra!

Gezond
Wij hadden het geluk dat we afgelopen oktober vijf gezonde pups kregen, maar helaas hadden we ook twee doodgeboren puppies. Desondanks waren er geen complicaties! Gelukkig!
Na en uitputtende avond, soms nacht, teven bevallen bij voorkeur in de avond of nacht, val je doodmoe achterover in een niet verkwikkende slaapje, want bij ieder dingetje of geluidje schrik je wakker... het gaat toch wel goed?

Wij kregen na een avond en halve nacht 's morgens vroeg, rond vijf uur nog een klein cadeautje toe... een donker teefje liet met een schrille kreet van zich horen... Door moeder al "uitgepakt en opgepoetst" lag ze te schitteren in het licht van het bedlampje.

Dierenarts
De dag na de bevalling komt de dierenarts aan huis om de pups te bekijken. Geen open ruggetjes, het gehemelte goed gesloten, geen extra klauwtjes?
Het kostte ons 150 euro, want bijna alle pups hadden extra klauwtjes en die moesten gelijk verwijderd worden.
Dan, als het goed gaat, gaan de eerste weken tamelijk rustig voorbij. De puppies en moeder liggen tevreden in de werpkist en met grote zuigtoeten laven de pups zich de hele dag door aan de heerlijkste tepels van hun moeder. Drinken, drinken en overleven, dat is hun grootste missie.
Als eigenaar is het een zorgelijke periode. De pups moeten goed groeien en met gepaste spanning leg je ze iedere dag op hetzelfde tijdstip op de weegschaal.
Met argusogen bekijk je ze de hele dag door. Ze zijn er en je wilt dat ze het allemaal halen, zeker die eerste weken, want dan zijn ze zo kwetsbaar.
Wij slapen 's nachts bij ze en dat is met de verwarming op een zeer hoge stand de eerste week geen lolletje. De kleintjes kunnen zich nog niet zelf warm houden en wat een verademing als na een week de verwarming weer wat lager kan.

Namen en stamboom

Na tien dagen moet het nest aangegeven zijn bij de Raad van Beheer. De namen van de pups moeten zijn bedacht, dit alles voor het aanvragen van de stambomen = voor vijf pups 285 euro, inclusief het chippen.
Na drie weken gaat alles langzamerhand veranderen... De oogjes en oortjes zijn open, de eerste wankele stapjes, de tandjes als punaises zo scherp, de eerste pogingen tot zelfstandig eten, klimmen uit de werpkist; het worden steeds meer en meer kleine hondjes, die zichzelf en de wereld om hen heen, hoe klein ook, gaan verkennen
Er volgt dan een zeer intensieve periode tot ze na negen weken naar de nieuwe eigenaar kunnen.

Poetsen, dweilen en bezoek
Een kleine greep uit onze laatste ervaringen:
Veel wassen, veel schoonmaken, veel telefoon en bezoek, veel poep en pies ruimen als je ze in huis hebt en moeder niets meer opruimt, veel zeuren en leuren om kranten om de pups krantzindelijk te maken, veel eten maken voor pups en moeder, te kort nachtrust, zeker de laatste drie weken, zorgen voor lieve mensen, die van ons een pup willen kopen, dagelijks werken aan de socialisatie van de pups, gezellig kinderbezoek van ontzettend leuke kinderen, veel geld aan de dierenarts voor entingen en onderzoek (1e enting voor vijf pups met ontwormen etc = ruim 200 euro, een hondenmoeder die hevig aan de diaree raakt en speciaal voer nodig heeft ipv. medicatie, veel koffie en thee zetten, schrikken nadat blijkt dat een van de pups een overbeet heeft aan de bovenkaak, veel gezelligheid maar vooral veel plezier en liefde van en voor deze kleine lieve diertjes, die ons hart zo hebben gestolen.
Inmiddels zijn we alweer "uit de pups". Met liefde hebben we ze na negen weken overgedragen aan heel lieve mensen, die wij helemaal oke vonden voor onze pups.
Wij hebben al onze liefde en zorg aan onze pups gegeven en we hopen dat ze samen met hun nieuwe baasjes een mooi en zorgeloos leven tegemoet gaan.
Inmiddels weten we dat het ze goed gaat en hebben we regelmatig contact met de nieuwe eigenaren, want het krijgen van pups houdt voor ons natuurlijk niet op bij hun vertrek naar hun nieuwe tehuis.

Winst
Na het vertrek van de pups hebben we de financiele balans opgemaakt en ook dit keer was onze winst nihil. Natuurlijk is onze grootste (aan)winst onze eigen kleine pup, Wolfy, en een hoofd vol heerlijke en lieve herinneringen aan prachtige weken met ontzettend lieve kleine puppies.

Met hart en ziel
Fokken kun je niet doen voor het geld, want daarmee red je het niet. Fokken is een groot risico nemen, want je weet nooit of het allemaal goed gaat en wat je op je bordje krijgt.
Fokken doe je met hart en ziel, met veel liefde voor het dier en het ras en als ik vanuit mijzelf spreek, ook vooral om andere mensen blij te maken met een dier, een maatje waar je mee kunt werken, wandelen, waarvan je kunt genieten, een hond van een heel speciaal ras: een Siberian Husky!










— copyright © 2007-2022 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —