Onze honden


Vos    Komaksiut's Up and Run Fox
Reu, 16 mei 2013 
Vos is geboren bij de Komaksiut Kennel van Nies en Hyls Heeringa uit Enschede.
Vos is een een gemotiveerde en geconcentreerde reu, die bergen werk heeft verzet als wheeldog.Nu hij wat ouder is werkt hij als swingdog en laat de jonge reuen hun krachten achteraan inzetten.
Hij loeit en brult bij vertrek van het team, alles omdat hij zo blij en enthousiast is om te gaan.


 






 
Stamboom/Pedigree
 
 
 
 
 
 
 
Njut   Njut of Cheyenne’s Spirit
Reu, 24 mei 2017
 
Njut, onze mooie, grote, "manenwolf" uit Frankrijk. Zijn Zweedse naam betekent "enjoy" en dat is wat hij doet.. genieten van het leven!
Hij is met 6 maanden bij ons gekomen en de grote vriend van al onze honden. Altijd gelijkmatig en zachtaardig. Hij is beresterk en dat zet hij super in bij zijn werk als wheeldog.














 
 
 
Stamboom/pedigree
 
 
 

 
 

Yellow   Drifting Sand’s Chinook
Teef, 30 mei 2017 
  
Yellow is onze kleinste ster in de roedel, maar een ware snelheidsduivel. Ze kon dan ook niet wachten om eindelijk voor de kar aan het werk te gaan.
Ze is lief en aanhankelijk en vindt het dan ook heerlijk om aangehaald te worden.
Ze is vernoemd naar de legende van "The cave of the Yellow dog".





 
 
 
 
 
Stamboom/Pedigree
 
 
 
 
 
 
Raaf   Yukon Spirit Siwash Legend 
Reu, 30 juli 2018  
Raaf, pikzwart geboren, is een bijdehante kraai met veel power in zijn lijf.
Hij is zeer intelligent en al in zijn eerste maanden voor de mtb hadden we het vermoeden, dat hij weleens onze nieuwe leidhond kon worden.
Na zijn eerste jaar als wheeldog gewerkt te hebben, staat hij nu daadwerkelijk als leidhond vooraan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polar   Ours Polaire of Cheyenne’s Spirit
Reu, 31 oktober 2018  
Polar is het kleine broertje van Njut. De kleine versie maar net zo prachtig als zijn grote broer.
Een heel animabel diertje, die binnen no time de harten veroverde van de hele roedel en van ons uiteraard.
Met luid gejoel staat hij altijd klaar om aan het werk te gaan en geeft dan alles. Hij werkt als wheeldog naast zijn grote broer Njut.
Hij is wolsschuw en laat zich niet aanhalen door vreemde mensen.



 
 
 
 
 
 
Laika   Bestla Siwash Legend
Teef, 4 januari 2020  
Laika is één van onze leidhonden. Nog jong, maar heeft de leidcapaciteiten in haar bloed. Samen met Raaf rockt ze het vooraan. Ze komt ook bij dezelfde fokker als Raaf vandaan. Ze is vloeiend in het team gerold en wist meteen wat er van haar verwacht wordt in haar werk als sledehond. Ze is gemotiveerd en werkt hard, maar heeft een pittig character met enkele eigenaardigheden.

 
 
Stamboom/pedigree Laika
 
 
 
 
 
 
 
 
Grace   Flake of Snow Siwash Legend 
Teef, 12 oktober 20221   
Grace is ons jongste roedellid. Een geschenk uit de hemel. We worden iedere dag zo blij van haar. Ons kleine "wolfje", met haar pretbekkie. Ze is het halfzusje van Laika, maar is zowel qua uiterlijk als qua character totaal verschillend. Ze kon niet wachten om in het team aan de slag te gaan en was dan ook superblij toen het eindelijk zover was en ze ingespannen werd. En wij ook, na een jaar lang wandelen met een gemotiveerd diertje, dat altijd al dacht, dat ze aan het werk was ;)

 
Stamboom/pedigree Grace
 
 
 
 
 
 
 
 
  
In Memoriam †
* 12 december 2009     —     † 7 februari 2023
 
Buddha    Siberian Spirit Dear Chuckchi
We kunnen het nog steeds niet geloven..
Dinsdagavond, 7 februari hebben we volkomen onverwacht, onze liefste Buddha los moeten laten..
Om haar een verdere lijdensweg te besparen, restte ons niets anders, dan een onafwendbare beslissing te nemen.
Het voelde oprecht hartbrekend, voor haar en voor ons, om zo plotseling voor altijd van elkaar gescheiden te worden.
We hadden nog zo graag heel lang samen met haar willen zijn.
Lieve Buddha.. we kunnen zoveel over je vertellen..
Je zag bij ons het levenslicht op een winterse middag in december 2009; je moeder Yuma wees ons er op, dat jij moest blijven, je was haar absolute hartelapje.
Je groeide op en werd wheeldog in het team, later stroomde je door naar leaddog, eerst samen met Wolf, zij gaf je de routes met tips and tricks. Later werd je ook nog onze roedelleidster en daar je een beetje herderachtig was was je altijd trouw bij ons in de buurt en kon je zelfs los lopen. (Als enige van de roedel )
En hoe lief was je, maar ook vooral hoe mooi en oorspronkelijk, liefdevol naar andere dieren, maar ook stout, zeer moedig en wijs en ook zo krachtig en stoer..Je was bijzonder.. bijzonder!
Tot we elkaar weer zien lieverd, dragen wij en de roedel je mee in onze harten.
God weet hoe we je missen..
 
Buddha was onze keuze uit het D-nest van Siberian Spirit's Yuma en Alka Shan's Pokahontas. 
Buddha is leergierig, waakzaam, zeer betrouwbaar, energiek en heeft een lief, flexibel, maar als het er voor haar op aankomt, ook een pittig karakter. Ze heeft een sterke "will to please."

Net als haar vader Pokahontas, moeder Yuma en halfzus Wolf, heeft Buddha "het werken" voor de fiets, slee en de kar in het bloed zitten. Ze is ontzettend sterk en mede door haar veelzijdigheid is zij zeer inspirerend voor ons en het team. Ze kan op alle posities in het team lopen, zowel als wheeldog alsook als leaddog doet zij het heel erg goed. Ze werkt altijd en er is geen dag dat ze overslaat qua inzet.
Ze is sinds jaar en dag onze roedelleidster en was jaren onze betrouwbaarste leidhond. Een gouden hond!


Stamboom/Pedigree





 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
In Memoriam †
* 29 oktober 2007     —     † 24 december 2021

Wolf    Siberian Spirit Crying Wolf
Wolf is geboren op 29 november 2007 en we hebben haar gehouden als keuze uit het nest van Siberian Spirit's Bless Yuma Maria en Komaksiut's Iliaranaitok (Tok).

Vanaf het prille begin waren we erg verliefd op Wolfje en we zijn dan ook helemaal blij met onze gemaakte keuze. Wolf heeft zich ontwikkeld tot een heel lieve, bijzondere, ietwat teruggetrokken hond.

Ze is intelligent en doet alles wat ze doet met een enorme overgave. Werken voor de kar of slee is haar lust en haar leven.
Wolf is meestal vriendelijk naar andere honden, maar eenmaal ingespannen voor de kar en hard aan het werk, neemt ze haar taak zo serieus, dat ze niet wil dat een andere hond haar in de weg staat.

Ze heeft zich ontwikkeld tot een goede leidhond, Wolf werd opgeleid door Balto. We geven haar alle ruimte om heerlijk te rennen en te trekken, want "born to move" is op haar lijf geschreven en alhoewel ze in onze roedel onderaan in de rangorde staat, is ze leaddog (samen met Buddha) en hier geniet ze dan ook zichtbaar van!

Stamboom/Pedigree











 
 










 

 
In Memoriam †
* 2 november 2004     —     † 4 februari 2021

Balto    Siberian Spirit Balto
Balto is een nestbroer van Yuma en heeft ruim vier en een half jaar bij Nies en Hyls Heeringa gewoond en gewerkt in hun sledehondenteam. Sinds juni 2009 is hij weer terug bij ons en gaat hij verder als huis- en sledehond om ons kleine team te versterken in het werken voor de fiets, slee of de kar.
Zoals zijn naam, Balto, al doet denken, is hij een goede en hardwerkende sledehond, met, zoals een husky behoort te hebben: een goed karakter! Bovendien leert hij snel en heeft net als zijn moeder Eskimo, een grote will to please.

Hij heeft zich vanaf dag één hier in huis boven alle verwachtingen bijzonder snel aangepast. Vanaf het moment dat hij na vijf jaar weer terug kwam, was het alsof het nooit anders geweest was. Alle honden hebben hem gelijk geaccepteerd. Wij zijn dan ook heel erg blij onze lieverd weer terug te hebben in ons midden.
Balto liep bij ons meestal samen met Wolf in lead. Samen waren zij perfecte gangmakers en konden het team goed leiden. Inmiddels is hij wat ouder en daar hij vooraan in het team het tempo niet goed meer kon bijhouden, hebben we zijn positie in het team veranderd.  Balto is een hardwerkende hond; hij doet alles wat hij doet met heel veel plezier en vol overgave. Heerlijk om hem bij ons te hebben!

Stamboom/Pedigree


 
 
 
 
 










 
 
 
 
In Memoriam †
* 2 november 2004     —     † 29 juli 2019

Yuma    Siberian Spirit Bless Yuma Maria
Yuma werd geboren op 2 november 2004 uit Komaksiut’s Djuschyj en Tiniteqilaq’s Eager Eskimo. Haar nestbroertje Balto lijkt precies op zijn moeder, haar andere broertje op Djuschyj. Yuma is qua uiterlijk niet te plaatsen in zeer nabije lijnen. Maar mooi is ze zeker: een zwart-witte vacht en blauwe ogen. Een perfect lijf om te rennen met de goede dynamiek, goede conditie, snelheid en daarbij de o zo broodnodige trekkracht.

Van dat trekken en rennen heeft ze in haar leven een grote hobby gemaakt. We denken echter, dat het seizoen 2014/2015 haar laatste seizoen voor de kar is geweest en dat ze dit najaar instroomt bij het wandel of bikejöringclubje: net zo leuk en zeker meer passend bij haar energie en fysieke mogelijkheden van dit moment.
Yuma heeft een heel lief karakter. Ze is goed met andere honden, lief voor kinderen en gematigd enthousiast naar andere mensen, met uitzondering van de keurmeesters, die bekijkt ze met de nodige argwaan.

Dat Yuma ook een lieve moeder is, heeft ze ons bewezen in 2007, toen zijn voor het eerst moeder werd: 5 pups bracht ze ons met het C-nest.
Haar tweede en laatste nest dateert uit 2009 met vier pups (D-nest).
Alle pups van Yuma hebben een goed en lief karakter en zijn, over het algemeen, heel harde werkers.
Met de meeste van hen wordt gelukkig dan ook actief gesport in de "koudere" maanden van het jaar. (zie hoofdstuk Sport)


 
Stamboom/Pedigree




 
In Memoriam †
* 29 november 2002     —     † 12 november 2017

Bear    Siberian Spirit Aik Bungee Bear

Na onze vakantie in het Drents Friese Wold, waar onze Bear zichtbaar blij en gelukkig was, kreeg hij de avond van onze  thuiskomst een tia, die zijn toch al slechte achterhand verlamde en zijn evenwichtsorgaan totaal verstoorde. De gevolgen waren de aanzet tot een erg verdrietig afscheid.
Na een doorwaakte zaterdagnacht, waarin we beiden de hoop hadden dat hij stilletjes zou vertrekken, lag hij zondagmorgen rustig en tevreden op de bank te slapen en was er geen sprake van zijn stille vertrek. We zouden hem samen met de dierenarts naar „de andere kant” moeten helpen...
Die middag, de dag na zijn tia, namen we samen met de roedel afscheid van onze fantastische lieve vriend; onze liefdevolle, maar rechtvaardige personal puppy trainer, onze runaway, ons wandelmaatje en nog heel veel andere prachtige dingen waar hij zo goed en zo belangrijk in was voor ons allemaal.

Hij laat een lege plek achter in onze roedel, maar het troost ons, dat hij weer samen is met zijn lieve mama Eskimo en dat wij het grote voorrecht hebben gehad bijna 15 jaar deel uit te hebben mogen maken van zijn liefdevolle leven.

Wij blijven voor altijd van hem houden en gaan verder met al onze prachtige herinneringen aan onze fantastische vriend!!


In Memoriam †
* 9 april 2000     —     † 29 juni 2015

Eskimo    Tiniteqilaq’s Eager Eskimo


Eskimo werd in het nieuwe millennium geboren op 9 april uit Quachou en Alka Shan’s Rich and Famos. De fokkers van Eskimo zijn Paul en Maya Brunner.
Als kleine pup ontpopte Eskimo zich al snel als een bijdehandte tante, haantje de voorste, als het ging om het verlaten van de werpkist en eten. Die zou er wel komen in het leven...
Toen ik vertrok met de pup in mijn armen zei Maya nog: “Je hebt niet de mooiste maar wel de intelligentste pup in je armen”. En zo geschiedde...

Eskimo is een hond met een mooi en stabiel karakter. Zij kent haar mogelijkheden en benut die ook ten volle. Inmiddels is ze 15 jaar, bezit nog steeds haar aimabele gelijkmatige humeur en ze is gelukkig nog steeds lekker vitaal en actief in haar koppie. Iedere dag is zij nog steeds enthousiast voor een lekkere wandeling!
Eskimo heeft twee nesten gekregen en heeft zich daarbij laten zien als een fantastische, bijzonder zorgzame en goede moeder voor haar kinderen.
Alhoewel ze tijdens haar eerste nest werd gekweld door de meest vreselijke borstontsteking, die je je kunt voorstellen, heeft ze haar pups tot zeven! weken gevoed.
Ze heeft over twee nesten totaal acht pups ter wereld gebracht, stuk voor stuk goede honden met heerlijke karakters.

Ze is bij ons nog steeds de roedelleidster, tegenwoordig meestal in samenwerking met Yuma. Ze doet dat met een liefde en uitstraling, die bijzonder is, maar laat in alle opzichten de touwtjes zichtbaar wat meer vieren.
Eskimo was in het verleden opvoedster en beschermheilige van haar kinderen Yuma, Balto en Bear en kleinkinderen Wolf en Buddha, waarvoor zij altijd in de bres sprong, als het er op aankwam. Als oma van Wolf en Buddha heeft ze dierbare zorg en wijze hondenlevenslessen uitgedeeld. Eskimo is een fantastische hond, die dominant is geweest in het doorgeven van haar goede genenpakket. We hopen in Yuma, Balto, Bear maar ook in Wolf en Buddha nog veel van Eskimo terug te mogen blijven zien.
Stamboom/Pedigree
 




In Memoriam †
 * 6 juni 1994    —    † 16 december 2008

Zanuk    Zanuk iz Severnoi Zemli
Zanuk werd geboren op 6 juni 1994 en werd Marjoleins eerste sledehond.
Haar moeder was Nederlands kampioen, Donna Donna Deti Severu
en vader was Hunter Sotokaya of Nowaja Siber.
De fokkers van Zanuk zijn Adry Voorbach en Leo den Ouden.

Inmiddels is Zanuk helaas op 16 december 2008 overleden. Niet echt ziek, maar gewoon oud, moe en "op". Een welverdiende "eeuwige" rust kwam haar toe en zo hebben wij haar liefdevol begeleid naar de "andere kant".
Zij heeft echter haar sporen verdiend, niet in de sledehondensport maar wel als prijzenkoningin. Ze heeft in haar hele leven op een tentoonstelling nog nooit lager dan een uitmuntend gescoord!
Ze had een bijzonder mooi uiterlijk en een goed karakter, lief maar zeker ook heel pittig. En als goed kind van haar vader Hunter (de naam zegt het al) heeft ook zij haar sporen nagelaten in bossen, parken, langs de stranden en door duinen. Haar jacht en ontsnappingspassie was bijzonder groot. Haar trofeeën waren ontelbaar!

Toen zij ouder werd, nam zij het er lekker van. Ze lag meer en meer te slapen, maakte nog kleine wandelingetjes en at haar eten, opgeleukt met een beetje blikvoer, altijd met evenveel smaak tot de laatste dag aan toe.
Ze nam niet tot nauwelijks meer deel aan het roedelgebeuren, maar op een of andere manier wist ze nog wel respect af te dwingen bij een paar van de andere honden, alhoewel het meer en meer tanende was.
Haar absolute heerschappij over haar roedel heeft ze een tijd geleden al af moeten staan aan Eskimo. Zo kon zij lekker op haar lauweren gaan rusten... ze vond het goed.

We hebben haar met alle liefde en respect laten gaan naar de plek waar zij thuis hoort, na een heerlijk en prachtig leven met ons allemaal.



— copyright © 2007-2022 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —