D-nest 2009 vervolg


• 17 februari 2010 •

Allemaal blij!
Adinda, Michel, Polar en Aiko... ze zijn allemaal blij met elkaar...
Hetzelfde geldt voor Rona en Sky. Alle pups "doen" het goed in hun nieuwe omgeving met hun nieuwe baasjes...

Ook Buddha maakt het goed en stoeit heel wat af met halfzus Wolf, haar moeder en oom Bear. Ze weet zich beschermd door drie moeders, een echte en twee surrogaat: Wolf en oma Eskimo. Buddha is flink en leergierig en beschikt over een goed aanpassingsvermogen. Het is heel wat als je je als 9 weken oude puppy moet handhaven in een roedel van 5 volwassen husky's. Dat vraagt moed en doorzetting en dat heeft ze!

Wat ons betreft heeft onze Yuma een medaille gewonnen als beste moeder van 2009 en 2010! Ze poseerde dan ook trots met haar dochter en oogappeltje, Buddha.




















• 15 februari 2010 •

Uitgevlogen...
Na negen weken is er een einde gekomen aan een heel bijzondere tijd met de pups uit ons D nest.

We hebben bijzonder genoten van de 4 prachtige pups van Yuma en haar Pokahontas. Stuk voor stuk hondjes met een lief karakter en een verrassend uiterlijk.
Een tijd van zorgen voor en om, veel gezellig bezoek, onrustige nachten en nog veel meer leuke en minder leuke dingen is voorbij, maar alles waar we het voor deden weerspiegelde zich dagelijks in de lieve gezichtjes en lekker wollige lijfjes van Aiko, Buddha, Polar en Sky!

We hebben het weer met zoveel liefde gedaan en we zijn dolblij dat de nieuwe eigenaars van onze pups zo helemaal happy met ze zijn. We zijn trots op onze kleine vier Siberian Spirit Siberians en we hopen ze snel weer eens te zien.

Dank. Iedereen heel veel dank voor support, bezoek, lieve attenties voor ons en de pups, telefoontjes, mailtjes en hulp daar waar het nodig was en niet te vergeten de honderden kranten, die werden meegebracht voor de krantzindelijkheid!

Wij gaan heerlijk genieten van onze kleine Buddha en we hopen in haar een heel goede sledehond te vinden voor ons team!






Enkele van de laatste foto's vóór het uitvliegen van onze puppies van het D-nest
















• 13 februari 2010 •

Sky vertrokken
Vandaag is ons lieve pupje Sky met Rona vertrokken naar haar nieuwe huis in Avenhorn. Zoals de foto laat zien: een uiterst lief stelletje met z'n tweetjes.

We wensen ze heel veel geluk, plezier en gezondheid samen.







• 9 februari 2010 •

Vertrokken
Vandaag zijn Polar en Aiko met Michel vertrokken naar Almere.
Michel en Adinda zijn van plan om in de toekomst lekker actief met de twee te gaan sporten.
We wensen ze allemaal veel geluk met elkaar!










• 7 februari 2010 •

Puppy duinwandeling
Op deze mistige zondag-ochtend waren we voor de laatste keer met alle pups en Yuma op stap. In navolging van de wandelingetjes naar het nabijgelegen voetbalveldje, waren we nu in het kader van ons socialisatie-programma met de auto naar de duinen voor een heerlijke wandeling.
Daar waar we altijd met de puppy's wandelen is een bos/duingebied waar de honden niet los mogen..pups uitgezonderd???!! We hebben er dus geen last van loslopende grote of kleine honden en er is ook niet overmatig veel poep, omdat de meeste mensen er toch voor kiezen hun hond uit te laten in een losloopgebied.

Aiko, Polar, Sky en Buddha (Chukchi) hebben zich de pootjes uit het lijf gerend. Het was best wel een "zware" tocht voor ze. Heuvel op, heuvel af, door het zand, we hebben ze heel wat keertjes om zien rollen als ze over hun eigen pootjes struikelden, zo hard wilden ze. En geen een puppy deed voor de ander onder, ze konden het tempo goed bijhouden. Af en toe kwam er eens een puppy een knuffeltje halen, zo van: "We doen het goed hè, maar ik wil even snel een knuf!"
Ook Yuma deed nog even een speelrondje met ze, het was even wennen voor ze door hadden dat mammie met ze wilde rennen. We zijn blij dat Yuma zo super was met haar kindjes!

Aan het eind van de wandeling merk je vanzelf dat de pups moe worden: ze worden wat pieperig en gaan wat sneller op hun kontje zitten. Tijd om naar huis te gaan dus. Eenmaal in de auto vielen ze allemaal als een blok in slaap. Een heerlijk gezicht zo achter in de auto: vier vermoeide, slapende bolletjes wol...zzzzzzzzzzz



• 31 januari 2010 •

Speeluurtje impressie
Vandaag waren we met vrienden en de pups naar een nabijgelegen poepvrij veldje om ze lekker uit te laten racen op onbekend terrein. Onze vriendin Noor fungeerde daar als "hondenlokker".
Heerlijk vonden ze het!



























• 30 januari 2010 •

Pups 7 weken

Dierenarts
Onze pups zijn vorige week vrijdag, toen ze bijna zes weken waren, ingeënt door de dierenarts en hebben allemaal hun goede gezondheidsverklaring in hun dierenpaspoort zitten! Ze waren mooi op gewicht, allemaal zo rond de vijf kilo of iets meer. We zijn trots op ze!
Afgelopen donderdag kwam de ons bekende mevrouw van de Raad van Beheer, om de pups te chippen. Ze gaven geen kik bij het inbrengen van de chip.

Buiten spelen
We laten de pups nu regelmatig "buiten spelen", hetzij in de achtertuin, waar de kennel staat, maar het meeste nog aan de voorkant van onze woning waar ze direct, hoewel afgeschermd door een hek, contact kunnen hebben met langslopende mensen, belangstellenden en het plaatselijke verkeer. Allemaal goed voor de socialisatie.
Met de sneeuw hebben ze afgelopen weken goed kennis gemaakt. Ze vonden het heerlijk om te ravotten in de verse sneeuw. Helemaal in hun element! Wat een weelde dat onze pups al zo jong konden genieten van de mooie witte wereld.

Uitgekozen
Onze Sky heeft een nieuw tehuis gevonden bij Rona. Afgelopen week heeft Rona haar keuze gemaakt en we zijn er blij mee. Volgens ons passen de twee dames heel goed bij elkaar! En ze wonen straks lekker dicht bij ons in de buurt!
Jammer genoeg heeft een aspirant koper voor twee pups het na bijna zeven weken af laten weten en zo zijn twee heel lieve pups, Polar en Aiko, weer op zoek naar een lieve, nieuwe en sportieve eigenaar.
We vertrouwen erop dat dat ook voor hen zal lukken...

Genieten
Al met al hebben de pups veel plezier met elkaar. Ze leren en spelen met elkaar en oefenen op deze manier voor hun latere leventje.
Ze zijn erg lief met elkaar en er is nog weinig sprake van een van de pups die erg dominant zou zijn. Alles gaat in goede harmonie, ze zijn erg close met elkaar.
We denken er wel eens over hoe saai het zou zijn als je maar een pupje zou hebben, saai voor de pup en belastend voor de moeder. Fijn dat zij elkaar hebben.

Nog een aantal weken om lekker met elkaar te spelen en te ravotten. Wij genieten ervan en de pups ook.






• 19 januari 2010 •

Pups 5 weken
De betrekkelijke stilte van de eerste drie levensweken van de pups is helemaal voorbij... nu is meer en meer de tijd van activiteiten: spelen, vechtspelletjes, dominantie-probeerseltjes, kleine "ruzietjes", lekker eten, kattenkwaad uithalen maar ook nog heel veel slapen.
De karaktertjes worden steeds duidelijker en je kunt al beter zien hoe de een of de andere pup in elkaar steekt! De dames zijn over het algemeen pittig tot zeer pittig en onze Polar is en blijft nog steeds goedmoedig en lief, met de juiste pit die nodig is.

Af en toe staat of komt er een oortje overeind. Soms zakken ze weer, maar dat ene oor dat omhoog is van Polar lijkt redelijk stabiel. Het geeft ze gelijk een heel andere gezichtsuitdrukking. Verder voelen de pups lekker stevig en dat komt door al dat lekkere eten.

Yuma is inmiddels duidelijk in de afbouwende fase. Overdag komt ze nog zo af en toe langs met de melkbar maar 's nachts slaapt ze nog steeds bij ons en de pups en ze voedt ze nog twee keer per nacht. Door de week gaat ze weer lekker met ons mee naar het bos, de duinen of het strand om haar conditie weer op te bouwen.

De pups herkennen ons steeds beter. Als we thuis komen of hun kamertje binnen komen staan ze allemaal al tegen het hekje op. Sommige kwispelend, andere likken je gezicht als teken van blijdschap, altijd alle staartjes blij omhoog.
Ze zijn zo hartveroverend.

Pupkeuze
Wij hebben inmiddels onze pup keuze gemaakt en wij gaan samen met onze roedel, met als nieuw roedellid Chukchi, hopelijk nog heel veel leuke jaren tegemoet.
Waarom Chukchi? Tja, soms kun je een gevoel niet uitleggen... we vinden haar helemaal geweldig! Het is altijd moeilijk een keuze te maken en een feit is dat in dit nest alle pups een mooie keuze zouden kunnen zijn. Dat maakte het nog extra moeilijk.

Een goede sledehond
Nu maar hopen dat Chukchi ook een goede sledehond gaat worden, want of ze gaat rennen en trekken, kun je natuurlijk nu niet bekijken, dat is altijd afwachten. Wij zijn helaas niet in de positie bepaalde pups aan te houden en later alsnog een keuze te maken. Maar aangezien wij recreatief sporten met de honden is het niet van het allergrootste belang dat zij later topprestaties moet kunnen leveren. Wij houden van haar, hoe dan ook.




• 10 januari 2010 •

Pups 4 weken
De kleine pups groeien maar door! Iedere dag verbazen ze ons weer met hun vorderingen. Ze worden steeds leuker en grappiger en meer en meer leer je hun karaktertjes kennen.
Polar is relaxed en maakt zich niet zo druk over alles. De kleine dames zijn wat bijdehanter, maar al met al zijn ze allemaal levendig, speels en krijgen ze zo al hun ondeugende streekjes, als elkaar bijten tijdens het spelen (en dat is best pijnlijk met die akelige punaise tandjes!) en ze vinden het geweldig om aan kleedjes te trekken, vooral als die ergens over een hekje hangen.
Het zelf eten vordert gestaag. Je merkt al snel wat ze lekker vinden, maar moeders melkbar blijft tot op heden favoriet nummer 1!

De pups slapen nog heel veel. De dag is echt opgedeeld in kleine blokjes van: eten, spelen en slapen. Het is grappig te zien hoe ze ineens overmand worden door de slaap en dan gauw op het grote kussen kruipen en in slaap storten.

De werpkist wordt amper nog door de pups gebruikt. Het grote Burberry kussen, waar Yuma normaliter op slaapt, is opgeëist door de pups, die daar als drie prinsessen en een prins op slapen. We zijn bang dat Yuma het nog even zonder haar kussen moet doen...
De andere honden komen zo af en toe ook eens kijken, als het mag van Yuma. Wolf en Eskimo worden meestal wel getolereerd (dit hangt er nog wel eens vanaf) maar de mannen uit onze roedel, Balto en Bear, worden door Yuma nog weggestuurd!

Ze zien er mooi en leuk uit:
Aiko met alle zwarte stipjes in haar gezichtje en op haar buik en teentjes,
Chukchi, die zo dik en rond is, dat ze op een klein Rottweilertje lijkt,
Sky, met prachtige blauwe ogen, het evenbeeld van haar mammie op die leeftijd en
Polar, zo zacht en aandoenlijk lief in zijn gezichtje.
Stuk voor stuk hartenbrekers. wat is het moeilijk om daar t.z.t. een keuze uit te maken!
Gelukkig hoeft dat nu nog niet!
























• 5 januari 2010 •

Vier op een rij
Het lijkt bijna wel een schilderijtje, alle vier pups op een rijtje. Het is heerlijk om zo allemaal even lekker bij elkaar te liggen.

Aiko, Chukchi,
Polar en Sky

We zien ze vaak bij elkaar liggen, zo twee aan twee of drie op een kluitje, maar zo alle vier achter elkaar zien we niet zo vaak.

Ook onze Wolf was van de partij om kennis te maken met haar kleine zusjes en broer. Ze was erg lief voor ze en de pups waren ook heel erg geïnteresseerd in hun grote zus!





• 2 januari 2010 •

Drie weken oud
Drie weken oud (jong) zijn ze alweer... Yuma's puppy's beginnen steeds meer van kleine blinde mollen te transformeren naar kleine hondjes. De oogjes, nu nog allemaal blauw, zijn open en ze doen al sinds deze afgelopen week hun eerste looppogingen. Dat gaat met recht met vallen en opstaan.

Soms zie je dat ze en beetje frustie zijn omdat het lopen nog niet gaat zoals ze zich dat in hun kleine puppyhoofdjes hadden bedacht.
Ook gaan ze al met elkaar spelen en kleine Aiko kan al een beetje als een echte husky huilen, ja, met het hoofdje in de nek. Het is allemaal zo aandoenlijk!

De kleine tandjes (lees punaises) prikken door hun tandvlees heen...
Als ze in je vinger bijten dan kun je ze al lekker voelen prikken! Begin volgende week hopen we dat ze al wat geweekte brokjes kunnen kauwen, evenals een papje en het rundergehakt met Liga en koffiemelk.

Het gaat allemaal echt heel hard. Ze groeien ongelooflijk goed en Yuma's moedermelk is dan ook het allerbelangrijkste wat er voor ze bestaat en zoals een goede moeder betaamt, staat Yuma dag en nacht, altijd op het juiste tijdstip, met de melk, natuurlijk op de juiste temperatuur, klaar.
Één piep van de kindjes en de "melkbar" gaat meteen open...

De namen
We hebben de puppy's gedoopt met de volgende namen:

Dear Chukchi
vernoemd naar de oorspronkelijke nomadenstam uit Siberië, die de Siberian Husky's als eersten fokten en gebruikten o.a. voor jacht en vervoer

Dynamic Polar
Dat hij door 't leven mag gaan als een dynamische poolhond

Delightful Sky
Met haar betoverende hemelsblauwe ogen

Dancing Aiko
Dansende kleine geliefde



















• 26 december 2009 •

Pups twee weken
We hadden heerlijke Kerstdagen met gezellig bezoek voor ons en de pups!
Uiteraard konden we het niet laten... een pup moest even een kerstmutsje op en ze zag er zo aandoenlijk uit!

Inmiddels zijn de pups twee weken oud en de vooruitgang zit er goed in.
Kerstavond werden de eerste looppogingen gedaan... we dachten aan een "kerstwonder".

1 • Teefje

De eerste kerstdag begonnen bij de drie teefjes de oogjes een beetje te kieren, alleen het reutje heeft nog steeds alles gesloten. Hij is nog niet zo nieuwsgierig naar de wereld: hij kan 'm nog lang genoeg bekijken hopen we!

De gewichten gaan nog steeds in rap tempo omhoog. De pups groeien zo gemiddeld 100 gram per dag en dat mag wel fantastisch heten.

2 • Reutje

Alle reden om tevreden te zijn over hoe het nu gaat. We gaan weer voor een nieuwe super week, met alle ogen en oren open en natuurlijk... lekker lopen! (proberen dan)



3 • Teefje


















4 • Teefje
















• 24 december 2009 •

Kraambezoek van oma
Iedere ochtend komt oma Eskimo even op kraambezoek tijdens onze koffie wake-up en iedere ochtend komt ze ook beetje bij beetje dichterbij de werpkist met pups. We laten haar heel gedoseerd steeds meer en meer van de pups zien, net zo dat ook Yuma de aanwezigheid van haar moeder accepteert.
Eskimo is ook met Yuma mee geweest naar Duitsland en heeft de "making of" de puppy's waarschijnlijk zelf ook nog gezien. Bij het vorige nest speelde Eskimo ook duidelijk een verzorgende rol mee: ook zij bemoeide zich met de pups en de opvoeding.
Over een paar weken kan Eskimo weer helemaal bij ze zijn. Ze zal het heerlijk vinden, want ze is op en top een moedertje en nu ze zelf geen pups meer krijgt, zal ze het heerlijk vinden toch nog wat te kunnen "moederen".



• 20 december 2009 •

Eén week alweer...
Ze groeien ontzettend goed en ze zien er heel mooi uit met hun ronde gevulde buikjes. Ze doen het uitstekend op de vette melk en lieve verzorging van moeder, Yuma.
We zijn blij dat het zo goed gaat. Uiteindelijk blijft het de eerste weken toch altijd zorgelijk of het allemaal goed is en ook goed blijft gaan!

1 • Teefje:
geboortegewicht 530 gram,
nu 1209 gram

Nog een dag of wat en de oogjes zullen zo langzamerhand open gaan. Dan kunnen we elkaar eindelijk in de ogen kijken! Wat zal dat anders zijn... het is zo raar te weten dat de pups ons nu niet horen en niet zien.
Wel merk je dat ze meer en meer aan onze geur wennen. Eerst was het allemaal nog wat pieperig als we ze tegen ons aan hielden, maar dat wordt steeds beter. Ook Yuma kan ze nu wat beter aan ons overlaten.

2 • Reutje:
geboortegewicht 547 gram,
nu 1136 gram

Intussen genieten wij van de witte wereld buiten. Ook Yuma nemen we dagelijks even mee voor een korte sneeuwwandeling, ze geniet ervan, maar wil aan het eind van de wandeling toch weer snel naar haar kinderen.
Hopelijk gaan de pups als ze wat groter zijn, nog veel sneeuw zien de komende wintermaanden, ze zullen het vast heerlijk vinden! Je merkt altijd dat een husky opgewonden raakt van de sneeuw... alsof er een oergevoel naar boven komt. Ze lijken blijer, meer in hun element.
Dus... let it snow!

3 • Teefje:
geboortegewicht 538 gram,
nu 1158 gram











4 • Teefje:
geboortegewicht 470 gram,
nu 1096 gram

















• 16 december 2009 •

"Melkbar"
De pups zijn nu 5 dagen oud en groeien als kool! Ze lijken wel de hele dag door te drinken.
Moeder Yuma doet haar uiterste best ze helemaal in de watten te leggen en is doorlopend aanwezig met haar "melkbar", die 24 uur per dag open is!

Als het zo door gaat zitten er een aantal pups al op de 1 kilo tijdens het weekend.





• 14 december 2009 •

Nieuwe generatie Siberians
Op 12 december zijn er bij ons vier kleine Siberians geboren: drie teefjes en een reutje. Ze zijn zwart wit van kleur en een teefje is bijna helemaal zwart.

Moeder en kinderen maken het goed!
Dit zijn de eerste foto's van alle pups apart.
We hebben de pups nog geen namen gegeven, maar voor de stamboom moet dit nu toch binnen acht dagen.
We denken nog even door...

van boven naar beneden:
de eerste: een teefje
de tweede: een reu
de derde: een teefje
de vierde: een teefje

De dierenarts is gister (13 december) geweest om moeder Yuma en haar pups na te kijken: alle pups zien er goed en gezond uit en ook Yuma is alweer goed herstellende van de bevalling.

























• 12 december 2009 •

Pas geboren
De eerste foto van de pas geboren Siberians



























Fokplannen 2009
Voor onze fokplannen van 2009 hebben we gekozen voor de combinatie van
Alka Shan's Pokahontas en Siberian Spirit's Bless Yuma Maria.

Oriëntatie
In april dit jaar zijn we bij Anneliese Braun in Duitsland geweest om ons te oriënteren voor een dekreu. Anneliese Braun beoefent al tientallen jaren de sledehondensport en heeft al drie keer het alfabet aan Siberian Huskynesten gefokt. Ze beschikt over heel veel fokervaring met een juiste blik op goede combinaties.
In het verleden haalde Anneliese veel bekende honden als Hercules of Sepp Alta, Borax, Wingasheek's Chewbacca, Kodiak's Cloudy 2nd en Sno Sepp's Ely of Sepp Alta in de Alka Shan kennel. Ze fokt(e) graag met de van oudsher Seppalalijnen en de door haar in haar kennel gehaalde honden zijn van grote invloed (geweest) in de huskypopulatie.
De honden die we zagen in de Alka Shan kennel spraken ons erg aan.

Pokahontas,
lead dog in het team

Ze zagen er erg goed uit en waren rustig, vriendelijk, betrouwbaar en stabiel.

Dekking
Na goed overleg, ook met andere fokkers, stambomen en lijnen bekijken en ons terdege informeren hebben we Anneliese laten weten graag Pokahontas te willen gebruiken voor de dekking in september.
Qua exterieur hebben Pokahontas en Yuma veel gemeen. Dat is niet zo verwonderlijk, want ook Yuma heeft veel Alka Shan in haar lijnen. Zowel Poca als Yuma zijn harde werkers in het harnas. Wij hebben dan ook een goed vertrouwen in de combinatie van Pokahontas met Yuma.

Alka Shan's Pokahontas 09-10-2004
Alka Shan's Pokahontas is geboren op 09 oktober 2004 in de Alka Shan kennel van Anneliese Braun en Manfred Witschel uit de combinatie van Alka Shan's Bailey en Alka Shan's Hot Shot.
Om in Duitsland mee te mogen doen aan de fokkerij moet de dekreu volgens de regels van de Siberian Husky Club of Germany, voldoen aan de volgende criteria:
Op een tentoonstelling moet minstens een "goed" behaald zijn, er moet een ogentest gedaan zijn qua cataract en glaucoom, er moet een heupcertificaat aanwezig zijn en een werkcertificaat, waaruit blijkt dat de husky in ieder geval voor de kar of slee kan werken.
Pokahontas voldoet aan alle eisen.

Voorkeur
We hadden die dag al snel een voorkeur voor Pokahontas; hij is lief van karakter en zeer vriendelijk naar mensen en andere honden en we hebben zelfs Yuma en Pokahontas die dag al aan elkaar "voor-gesteld"! Ze konden het prima vinden samen...

Yuma en Pokahontas

Pokahontas is een gezonde hard- werkende reu, die zijn kwaliteiten als sledehond in de sport al ruim heeft bewezen. Hij heeft zich inmiddels opgewerkt tot single lead dog in het team van Anneliese en Manfred.

Stamboom van Alka Shan's Pokahontas
klik hier om het plaatje te vergroten









____________________________________________________________


Siberian Spirit Bless Yuma Maria 02-11-2004
Yuma is een zwart-witte husky met blauwe ogen en zij is een nestkeuze uit de combinatie van Komaksiut’s Djuschyj en Tiniteqilaq’s Eager Eskimo.
Yuma heeft een perfect lijf om te rennen met de goede dynamiek, prima conditie, snelheid en daarbij beschikt ze over de goede trekkracht. Ze werkt gemotiveerd, geconcentreerd, vol overgave en met een ding voor ogen: Vooruit en het liefst zo snel mogelijk!
Ze heeft een lief en betrouwbaar karakter, is aardig voor kinderen, gematigd enthousiast naar volwassenen en gelijkmatig, tolerant en sociaal in de omgang met andere honden.

Eerste nest
In 2007 hebben we Yuma laten dekken door Komaksiut's Iliaranaitok en we hadden van haar een nest van 5 mooie pups waarvan de meeste een zeer goed exterieur hebben met een lief en betrouwbaar karakter en vooral ook uitstekende werkcapaciteiten. [hoofdstuk C-nest 2007]

Certificaat
Er is van Yuma een HD(-vrij) certificaat, een gezondheids- en oogonderzoekverklaring ter inzage.

Stamboom Yuma
klik hier om het plaatje te vergroten




Keuringsverslag Yuma
Keuringsverslag Yuma kampioensclubmatch SHKN 2006
53. Siberian Spirit Bless Yuma Maria
NHSB: 2532224 , Geb: 02.11.04, F: Marjolein Martius,
V: Komaksiut's Djuschyj, M: Tiniteqilaq's Eager Eskimo,
Eig: Marjolein Martius / Mariella van Garderen
Teef van zeer goed type, te hoog op de benen, goed gevormd hoofd, mooie hals en rugbelijning. Goed geplaatst kruis, goed bone, goede voorborst, voldoende hoeking voor en achter. Het gangwerk mocht effectiever getoond worden. Goede vacht.
Zeer goed. 3de plaats.

Belangstelling?
Mocht u interesse hebben of informatie willen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Uiteraard kunt u tevens de website van Anneliese Braun bekijken. Deze site is zeker de moeite waard voor meer (achtergrond)informatie over de mensen en de honden van de Alka Shan kennel: www.alka-shan.de










— copyright © 2007-2022 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —