De rasstandaard

Siberian Husky — De rasstandaard
Van alle hondenrassen die door de F.C.I. (overkoepelende organisatie in de West-Europese kynologie) zijn erkend, is een standaard opgesteld. De officieel erkende rasverenigingen van de aangesloten landen zorgen voor een vertaling. Zo’n standaard dient als leidraad voor fokkers en keurmeesters. Het is als het ware een ideaalbeeld waar de honden van het desbetreffende ras aan zouden moeten voldoen. Bij sommige rassen worden er al honden gefokt die praktisch aan het ideaal beantwoorden. Andere rassen hebben nog een lange weg te gaan. Van elk ras is ook een lijst met rasfouten samengesteld. Dit kunnen zware uitsluitingfouten zijn, waardoor een hond van de fok wordt uitgesloten. De toegestane fouten zijn niet bijzonder zwaar, maar kosten wel punten bij een keuring.

Algemeen voorkomen
De Siberian Husky is een middelgrote werkhond, snel en vlug op de voeten en vrij en elegant in de beweging. Zijn matig compacte en goed behaarde lichaam, rechtop staande oren en goed behaarde staart wijzen op zijn noordelijke afkomst. Zijn karakteristieke gangen zijn soepel en schijnbaar moeiteloos. Hij verricht zijn oorspronkelijke taak in het harnas (tuig) met grote bekwaamheid, waarbij hij een lichte last met gematigde snelheid over grote afstanden trekt. Zijn lichaamsafmetingen en vorm geven dit essentiële evenwicht van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen weer. De reuen bij de Siberian Husky zijn mannelijk, maar nooit grof; de teven zijn vrouwelijk zonder zwakheid te tonen. In goede conditie, met stevige en goed ontwikkelde spieren, draagt de Siberian Husky geen overtollig gewicht.
De uitdrukking van een Siberian Husky is alert, maar vriendelijk, geïnteresseerd en zelfs ondeugend.

Maat / verhouding / gewicht
Hoogte: Reuen 53 tot 60 cm schofthoogte
Teven 51 tot 56 cm schofthoogte
Gewicht: Reuen 21 tot 27 kg
Teven 16 tot 23 kg
Het gewicht is in verhouding tot de hoogte. De bovenstaande maten geven de uiterste hoogte- en gewichtslimieten aan, waarbij geen voorkeur wordt gegeven aan een van beide uitersten. Ieder blijk van overdadig bot en gewicht moet bestraft worden. Van opzij gezien moet de lengte van het lichaam van de schoudertop tot de achterkant van de croupe iets langer zijn dan de hoogte van het lichaam, gemeten van de grond tot aan de bovenkant van de schoft.

Kleur
Alle kleuren van zwart tot zuiver wit zijn geoorloofd. Uiteenlopende aftekeningen op het hoofd zijn gebruikelijk. Met inbegrip van vele opvallende aftekeningen, die bij andere rassen niet gevonden worden.
De kleur van de ogen mag bruin of blauw zijn, één van ieder der kleuren of ogen met beide kleuren zijn aanvaardbaar.

Marjolein met Zanuk,
de eerste prijs


Karakter
Het karakteristieke temperament van de Siberian Husky is vriendelijk en zacht, maar tevens levendig en alert. Hij heeft niet de bezittersneigingen van de waakhond, noch is hij overmatig wantrouwend tegenover vreemden of agressief tegenover andere honden. Een volwassen hond kan een zekere waardigheid en gereserveerdheid tonen. Zijn intelligentie, hanteerbaarheid en gewilligheid maken hem tot een aangename kameraad en een goedwillende werker.









— copyright © 2007-2022 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —