Sport met husky's, fietsen met husky's, sleeen met husky's  
Wij wonen in een nogal druk bevolkte omgeving, waar behoorlijk wat natuur opgeofferd is aan de bouw van woningen en bedrijven. Maar natuur is er in onze omgeving gelukkig nog genoeg! Alleen jammer genoeg moeten we die mooie omgeving vooral op weekenden en bij het wat mooiere weer meer en meer delen met de vele mensen uit onze drukke woonomgeving, die er ook lekker op uit willen. Gelukkig weten we heel goed wanneer de tijdstippen goed zijn voor ons om met de kar te gaan: vroeg tot heel vroeg!! Zo kunnen we in het najaar, de wintermaanden door tot in het vroege voorjaar de honden zo drie à vier keer per week trainen.  
 
Kartraining 
De meest favoriete manier van onze honden trainen is met de kar. Het is heerlijk om er in alle vroegte met de honden (en soms met extra "leenhonden") op uit te gaan om door de duinen en de bossen te rijden. Zo af en toe rijden we ook over het strand. We gebruiken voor onze training een kar van Carsten Flauger uit Duitsland van rond de 50 kilo, die optimaal voldoet aan onze eisen.
 
Bikejöring 
 Tevens doen we beiden bikejöring met onze honden. De honden gaan met twee tegelijk voor de fiets. Drie voor de fiets vinden wij onverantwoord! In principe proberen we net als met de kar zo tussen de acht en tien kilometer met ze te fietsen, waarbij wij dan in principe niet meetrappen, maar de honden het vrachtje laten trekken. Alleen daar waar het nodig is wordt er meegefietst.  
 
Wintermaanden met sneeuw 
Helaas is sneeuw in Nederland een zeldzaam verschijnsel, maar de laatste jaren zijn we wel een aantal keren in de prijzen gevallen en konden we er met onze Alaskaanse slee op uit om wat mooie tochtjes te maken door de duinen en de bossen.
Wandelen 
Met de wat oudere of wat beter aan de lijn lopende honden (dit zijn er bij ons maar twee!), gaan we wel eens een langere wandeling maken. Uiteindelijk is het ook erg lekker om als hond zo hier en daar eens je neus in een verse graspol te steken. Langs de kant van het pad of in de struiken kun je een schat aan informatie opdoen, die in een hondenleven heel belangrijk kan zijn. Bovendien kun je dan eens rustig piesen en poepen, want dat komt er allemaal niet van als je voor de fiets of kar staat!  
 
Temperatuur  
Gedurende de periode dat de temperatuur boven de 15 graden komt, kiezen we dagen of periodes van de dag waarop het goed is om met de honden te fietsen en dat is dan meestal 's morgens heel vroeg of 's avonds laat. Als ook fietsen geen optie is, maken we om de dag een korte wandeling met alle honden (uiteraard niet allemaal tegelijk!) door het bos. Onze ervaring is dat de honden in de zomer niet "stil hoeven te staan". Er zijn altijd wel dagen of momenten van de dag dat je nog net even er op uit kan met de hond naast de fiets of lopend. En als alles dan echt niet kan: niet fietsen en geen wandeling, dan hebben we altijd nog de tuin, waar je met een bal gooien ook de nodige korte activiteit opwekt! 


— copyright © 2007-2022 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —